AEX, wat is dat?

AEX oftewel Amsterdam Exchange Index, is de allerbelangrijkste en meest bekendste Nederlandse beursindex. De AEX geeft de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie weer. De stand van de AEX wordt berekend uit het gewogen gemiddelde van de koersen. . MKB bedrijven worden weergegeven in de AMX Index en de kleinste aandelen in de AScX Index.

De AEX bestaat nog niet zo heel erg lang, het werd in 1983 opgericht onder de naam EOE-index.

Door het oprichten hiervan werd de optiehandel mogelijk, de AEX liep toen vooruit op andere grote Europese indexen doordat ze een continu berekening hadden ingevoerd.

De AEX bestond toen nog uit 13 fondsen, deze waren de enige waarop opties beschikbaar waren, later is dit aantal fondsen uitgebreid naar 25. De koers van de AEX werd toen en nu nog steeds als graadmeter voor de Nederlandse economie gezien, men zegt dat de beurs een half jaar voor loopt op de ontwikkelingen van de echte economie.AEX

De AEX kent een turbulente geschiedenis, het aantal punten is vaak in aantal gestegen en gedaald. Voor in 2008 daalde het aantal punten gigantisch. De totale beurs waarde van de AEX-index wordt bepaald door de fondsen die hier deel van uitmaken, deze waarde wordt gedeeld door een getal (divisor) om de waarde aan te laten sluiten aan de slotkoersen.

De beurswaarde wordt alleen berekend door het percentage aandelen en certificaten die verhandelbaar zijn op de markt, dit noemen ze de free float. Voor grote fondsen zoals Royal Dutch en Unilever is er een plafond ingesteld, ook wel capping factor genoemd. Dit doen ze omdat een beurs die wordt geleid door één fonds niet veel waarde toevoegt aan het grote geheel. De index wordt tijdens handelsuren elke 15 seconden her berekend. In tegenstelling tot de CBS-herbeleggingsindex en de Duitse DAX wordt de hoogte van de index alleen bepaald door de koersen, en bepaalt deze dus alleen het koersrendement. Het totale rendement dat men behaalt, indien men het mandje aandelen in bezit heeft, omvat ook het dividendrendement van ongeveer drie procent.

De AEX is betrouwbaar voor investeerders, veel analisten zeggen van niet en geven de AEX de schuld van crisis van de afgelopen jaren. Beleggen op de AEX-index is een verstandige keuze die je veel geld kan opleveren. Als je het goed doet, kun je er zeker weten een leuk bedrag uithalen.