Opties. Te veel risico, of een kans?

Opties, daar zijn nogal wat misvattingen over. Sommige mensen zeggen dat opties risicovol zijn om te investeren, dit is niet waar. Ze maken het veel makkelijker, lucratiever en het zorgt ervoor dat je risico veel kleiner is dan bij gewoon beleggen. Bij opties heb je het recht tot het kopen van bepaalde aandelen. Voor dit recht betaal je een zogenoemde oproeppremie, bij een calloptie koop je deze voor een vooraf betaalde prijs.

Aan elke vorm van beleggen zit een risico, bij één is dit groter als bij de andere.

OptiesHoe dan ook, er is een risico dat je verlies maakt. Dit risico moet afwegen tegen de voordelen, hoe groot is de kans dat je winst maakt. Dit moet je gaan uitzoeken, uiteindelijk komt het neer op gokken. Hoeveel ervaring je ook hebt er gebeuren altijd onverwachte dingen die ervoor kunnen zorgen dat aandelen in prijs dalen of stijgen. Veel dingen zijn ook seizoensgebonden, koop deze dus niet in het hoogseizoen.

Er zijn verschillende opties die van toepassing kunnen zijn. Een calloptie betekent dat je een aandeel koopt voor een vooraf bepaalde prijs. Je gaat er dan dus vanuit dat het aandeel is waarde stijgt. Stel dat dit 150 euro is en het aandeel uiteindelijk 500 euro waard is dan heb je dus flink winst gemaakt. 500 – 150 = 350 euro winst. Bij ‘’normale’’ aandelen dien je veel meer geld in te leggen, dan is een risico van 150 toch even wat minder als een totaal van bijvoorbeeld 3000 euro.

Een andere optie is de putoptie, dit werkt compleet andersom. In plaats van kopen ga je het nu verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Stel dat je afspreekt het voor 500 te verkopen terwijl je het voor 150 euro hebt ingekocht dan heb je sowieso al winst. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat ondertussen het aandeel enorm zakt in prijs. Het is dan handig dat je voor die tijd al een prijs hebt afgesproken met de koper, zo weet het honderd procent zeker dat je die winst ook daadwerkelijk maakt.

Warrants
Warrants zijn ongeveer hetzelfde als de opties waar het eerder al over hadden. Ze zijn ook onder te verdelen is put en call. Nu komt het grote verschil tussen opties en warrants, opties mogen alleen door de beurzen zelf worden uitgegeven, terwijl warrants door banken andere financiële instellingen uitgeven. Een andere groot verschil is dat de looptijd bij opties vaak korter is dan warrants. Bij warrants duurt de looptijd langer, dit geeft je dus meer ruimte om in te schatten of een aandeel gaat stijgen of dalen, zo kun je dus ook meer winst behalen met minder risico dan bij opties.

Vergeet niet dat je bij zowel opties als bij warrants veel verlies kunt maken, je moet hier echt rekening mee houden. Zeker als je een dummy bent, een dummy is een beginner. Vaak denk je oh dat komt wel goed of waarom zou dat mij overkomen. Geloof me als ik zeg dat je niet al je geld moet inzetten, zorg altijd voor back up. Natuurlijk kun je ook ontzettend veel winst maken als dummy zijnde, dit geld kun je dan weer investeren in nieuwe opties of warrants. Houd er rekening mee dat je geld moet betalen voor het beleggen, per transactie moet je betalen aan de instelling.