Beleggen in goud

Beleggen in goud is iets waar veel mensen van dromen. Goud heeft iets betoverends dat veel mensen aanspreekt. Beleggen in goud is niet zo heel moeilijk en het kan je een hoop geld opleveren, tenminste als het goed doet en de juiste keuzes maakt.

Net als bij het beleggen in aandelen op de beurs heb je voor het beleggen in goud ervaring, kennis van zaken en geld nodig. Het meest ideaal is het hebben van eigen goud in fysieke vorm, dit betekend dat je het goud ook daadwerkelijk in eigen bezit hebt. Je bent dus niet afhankelijk van de tussenpersoon die het goud voor beheert.

Fysiek goud heb je in verschillende vormen, gouden munten, goudstaven, zilveren munten en zilveren baren komen het meeste voor. Er zijn ook speciale gouden en zilveren beleggingsmunten.

Er zijn ook andere manieren om te beleggen in goud in plaats van zelf fysiek goud bezitten. Goudrekeningen zijn hier een voorbeeld van en ze bestaan in 2 varianten. Een toegewezen rekening en een niet toegewezen rekening. De houder van deze rekeningen koopt via deze rekeningen ounces goud op zijn naam. Bij een toegewezen rekening is het goud direct toegewezen aan de rekening en dus ook het volledige eigendom van de houder. De serienummers van de goudstaven van deze rekening zijn bekend en zonder toestemming van de betreffende rekeninghouder mogen deze niet verhandeld worden. Dit goud wordt door de goudbank bewaard in een kluis, sommige goudbanken zitten gevestigd in gunstige landen, andere weer in risicovolle landen.

Bij een niet toegewezen goudrekening krijgt de rekeninghouder geen eigen goudstaven met serie nummers toegewezen en deelt hij het goud met andere onbekende rekeninghouders. De kosten die de bank in rekening brengt zijn een stuk lager dan bij een toegewezen rekening, maar de rekeninghouder is afhankelijk van de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van de goudbank. Of deze goudbank zijn afspraak nakomt in het geval de rekeninghouder daadwerkelijk over zijn fysieke goud wil beschikken in tijden van crisis is maar de vraag, veel mensen kiezen hier dan ook niet voor. Banken garanderen de hoeveelheid fysiek goud die een rekeninghouder op zijn niet toegewezen rekening hebben staan. Of de banken dit goud daadwerkelijk fysiek in hun eigen bezit hebben is vaak onduidelijk en is in de meeste gevallen ook niet direct te bewijzen. In het verleden zijn hier een hoop problemen mee geweest omdat er een hoop oplichters tussen zaten.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies, en da moet je denken als digitale munten zoals bijvoorbeeld de Bitcoin, wordt wel gezien als het nieuwe goud. Dat komt omdat diverse digitale munten in een kort tijdbestek enorm gestegen zijn, maar inmiddels ook weer behoorlijk gedaald zijn.

Bekend is natuurlijk de Bitcoin, die op een bepaald moment richting 20.000 Euro in waard ging, maar inmiddels weer ruim onder de 10.000 Euro is gevallen. Een beetje herkenbaar dus als je het vergelijkt met goud. Goud is inmiddels behoorlijk gestegen in waarde, en dat gaat ook ongetwijfeld gebeuren met de cryptocurrencies.

Cryptocurrency Trading kun je ook weer via een broker doen, maar bij cryptocurrencies is het veel makkelijker om hier zelf in te handelen, maar ook hier kunnen de risico’s erg groot zijn. Maar de winst natuurlijk ook.