Alternatief voor sparen

Het duidelijke alternatief voor sparen bestaat natuurlijk niet.

Veel mensen zijn opzoek naar een alternatief voor sparen, omdat sparen op een spaarrekening bij de vaak niet meer zoveel oplevert als vroeger. Spaarrentes op een spaarrekening zijn op dit moment ontzettend laag. Als je geld vastzet voor langere tijd kun je rond de 2,5 procent rente krijgen. Dit is nog steeds heel erg laag.

Sparen via de bank is ondanks de lage opbrengst wel de veiligste manier om geld te krijgen, het duurt wel een stuk langer. Je krijgt uiteindelijk wel je geld of maximaal 100.000 euro als de bank omgevallen is aan het einde van de looptijd. Maar gelukkig zijn er een hoop alternatieven voor sparen, sommige wel wat risicovoller als sparen maar nog steeds veilig genoeg.

Zo zijn er obligaties, dit zijn simpel gezegd gewoon schulden van overheden en bedrijven. Jij kunt zo’n schuld financieren. Door het geld wat jij er stopt kan diegene zijn plannen uitvoeren en diegene betaalt jou daar rente over. Het ingelegde bedrag wordt aan het einde van de looptijd inclusief de laatste rentebetaling terugbetaald, maar je kunt obligaties ook tussentijds weer verkopen aan iemand anders. Obligatierentes waren vroeger veel hoger als de 4 procent van tegenwoordig. Wil je een hogere rente dan zal je moeten afwijken naar risicovolle leningen zoals die van landen zoals Griekenland of bedrijven die niet goed draaien en geld nodig hebben om te investeren. Normaal gesproken wordt alles netjes afgelost en krijg je altijd je geld terug. Toch kun je in theorie je geld verliezen, een deel of zelfs alles.

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen. Beleggen kan op verschillende manieren, je kunt gaan beleggen in grondstoffen, aandelen, valuta’s en andere producten. Je kunt ook investeren in een startende ondernemer die het geld goed kan gebruiken. Om te beleggen moet je echter wel kennis van zaken hebben en tijd hebben om alles in de gaten te houden.

Veel mensen beleggen omdat ze het leuk vinden en omdat ze er een goed rendement uit kunnen halen. Beleggen om de korte termijn kan u veel geld kosten in verband met de transactie kosten. Beleggen op de lange termijn levert vaak meer op dan sparen via een spaarrekening.

Je kunt er ook voor kiezen om het geld te gebruiken om een hypotheek af te lossen of om een huis verbeteren zodat je het later voor meer geld kunt verkopen. Hier zal je niet echt rijk van worden maar je hebt wel zekerheid